Wie ben ik?

Arja VreekeMijn naam is Arja Vreeke-van Keulen, geboren in 1966, ik ben getrouwd en moeder van 2 zoons. Al mijn hele leven ben ik geboeid door mensen en door hoe zij omgaan met wat zich in hun leven afspeelt. Mede daardoor was mijn keuze voor werken in de zorg een bijna vanzelfsprekende voor mij, heel wat jaren heb ik als groepsleidster in de gehandicaptenzorg gewerkt. Sinds een aantal jaren werk ik als cliëntadviseur en heb ik vooral een adviserende en organiserende rol. Om mij verder te verdiepen en te ontwikkelen heb ik de HBO-opleiding voor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gevolgd, deze heb ik in 2009 afgerond.

Tijdens mijn eerste studiejaar overleed in 2007 plotseling mijn zusje, ze was pas 37 en behalve mijn zusje ook mijn beste vriendin en sportmaatje. Helaas weet ik dus uit ervaring hoe het is om een broer of zus te verliezen en wat hiervan de invloed op je eigen leven is, maar ook hoe belangrijk het is om daarbij stil te staan en toe te geven aan je verdriet en rouw.

Voor mijn afstuderen heb ik mij verdiept in rouw bij broers en zussen, mijn scriptie’ “wat erg voor je ouders”, het verborgen en ontkende verdriet van achtergebleven broers en zussen’ is hiervan het resultaat. Tijdens het onderzoek en het schrijven van deze scriptie ontstond langzamerhand de wens om zelf actief wat te gaan doen voor en met deze vergeten groep rouwenden, niet alleen in de vorm van persoonlijke hulpverlening, maar daarnaast ook door bij andere hulpverleners en dienstverleners aandacht voor broers en zussen te verkrijgen. Bij Minke Weggemans ( schrijfster van een drieluik over broers-en-zussen-rouw en adviseur van de stichting Broederziel) heb ik ter aanvulling de training ‘rouwbegeleiding voor broers en zussen’ gevolgd.

Sinds het voorjaar van 2011 tot maart 2018 ben ik bestuurslid geweest van de Stichting Broederziel, een stichting die zich (op vrijwillige basis) in wil zetten voor broers en zussen en hun vergeten en verborgen rouw. Op de website vind je meerdere keren per jaar een aankondiging/uitnodiging voor een ontmoetingsdag voor broers en zussen. Daarnaast kun je op de site een landelijk netwerk vinden van hulpverleners die speciale aandacht willen hebben voor broers en zussen. Voor meer informatie of als je wilt ondersteunen:  www.stichtingbroederziel.nl